Conservation

Wordsworth House, Cockermouth *

Client: The National Trust
1
2
3
4
5
6
7

Wordsworth House is William Wordsworth's 18th century childhood home. It is owned by The National Trust and is one of their most prestigious properties located in the Lake District.

The project arose following years of concern by the Trust over the building's general condition, its furnishings, overall presentation, lack of facilities and poor visitor access. Following a full condition survey of the building and the compilation of a conservation plan by the client, Geoffrey Holland assumed the role of lead architect to oversee the major programme of repair and re-presentation works following a successful application to the Heritage Lottery Fund for grant aid.

A wide range of basic repairs was carried out to plaster ceilings, stonework, render, timber floors and roofs, as well as the provision of new services throughout. In addition, the works included the alteration of the stable room to provide a reception area, education room and offices; the insertion of a lift shaft to allow access by all to upper floors; the provision of a new 'privvy' block in the rear yard to provide additional toilet facilities; the refurbishment of the shop and re-modelling of the kitchen to provide a more authentic and historic space. Both front and rear gardens of the property were also restored and enhanced.

Architecture | Creative Conservation | Heritage

Holland Brown Architects Ltd is a company registered in England & Wales with company no: 7223783
VAT registration no: 991742191

© Copyright Holland Brown Architects 2017 Website by Maraid Design