Commercial

Shop Conversion, York

1
2
3
4
5

Holland Brown Architects were asked to carry out the design works to this Grade II listed building, located in a prominent position in central York.

The building dates from 1770 and like most houses in the vicinity, was built as a private dwelling. At the time of our appointment, it was operating as a guest house with a front corner shop on the ground floor. It was our client’s wish to convert the shop area to provide an improved reception area, additional guest house accommodation, with private living quarters to the rear. Following historic research, Georgian styled sash windows with brick voussoir head treatment and stone string cill course were detailed to restore the building’s original appearance. Care was also taken to source appropriately sized matching brick for the infill works.

The conversion has created additional and enhanced guest house accommodation, whilst the external works have greatly improved the appearance of the façade through its partial restoration. The project was completed in Spring 2014.

Architecture | Creative Conservation | Heritage

© Copyright Holland Brown Architects 2014 Website by Maraid Design