Residential

Private House, Near Malton

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18

For this project, our client wished to renovate and upgrade a traditional farm cottage and convert an adjoining stone farm building to create a quality dwelling house. Parts of the cottage are believed to date back 300 years. In more recent times, there had been rather unsympathetic adaptations made to the rear by way of an increase in height to a previous lean-to structure and the addition of a small porch; both box-like in appearance. Latterly, upvc double glazed units had also been fitted, further eroding the traditional appearance of the buildings. The cottage interiors were somewhat dated with serious damp problems and a full scheme of modernisation was required to bring the property up to current day standards. 

The design involved re-configuring interior spaces to allow improved use of space and circulation. A porch extension was added to the north side which is traditional in appearance and constructed using appropriate materials. 

The existing lean-to structure to the rear of the cottage had at some point been raised (possibly in the 1970’s), with a flat roof structure over to provide additional bedroom accommodation at first floor level. The renovations included the removal of this flat roof with the forming of a double-pitched roof with stone kneelers and copings which better relate to the main cottage gable. 

The existing whitewash to the stone walls to the cottage and adjoining buildings was removed to leave the natural stone appearance. The external walls were lined out internally to greatly improve thermal comfort with an underfloor heating system installed throughout, serviced by a ground source heat pump. 

All existing upvc framed windows and doors were removed with new timber framed replacements fitted. The cottage and the adjacent building’s roofs were fully stripped with new clay pantiles laid.

An impressive interior area lies within the former barn where the new open plan kitchen-diner occupies a lofty double height space. All other rooms were fully refurbished with the inclusion of a new staircase.

The sympathetic, simple, yet modern proposals have greatly improved the layout and appearance of the house and adjoining buildings.

Architecture | Creative Conservation | Heritage

Holland Brown Architects Ltd is a company registered in England & Wales with company no: 7223783
VAT registration no: 991742191 - Privacy Policy - Data Policy

© Copyright Holland Brown Architects 2018 Website by Maraid Design