Residential

Private House, North Yorkshire

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17

Our client’s home was originally constructed in the early 19th Century as a pair of semi-detached cottages, which had latterly been converted into a single dwelling, with a single storey wing to the north side. In 2011, they were successful in obtaining planning permission to replace the existing north wing with a generous, modern two-storey extension, with a further single storey extension to provide utility spaces. To the west elevation, the proposals included the removal of an existing conservatory, with the addition of a two-storey bay, built in masonry to afford views over the gardens.

We were invited to carry out the full detail design for the scheme for construction. The new extension is a contemporary solution, with graphite zinc roof, characteristic zinc-clad ‘fins’ to the west elevation and large window openings. Locally sourced masonry was used to create panels between glazed elements to the external elevations with natural clay pantiles used as the roofing material to the single storey extension.

Sustainable issues were a key consideration in the design with thought given to passive and active solar gains and the inclusion of air source heat pumps to power the heating system. Internally, living and bedroom spaces to the existing quarters were rationalized and upgraded. The result is a bold design, providing a clear distinction between old and new elements, whilst marrying the two through the considered use of materials to create a stunning family home.

The build elements were completed in Spring 2014.

Architecture | Creative Conservation | Heritage

Holland Brown Architects Ltd is a company registered in England & Wales with company no: 7223783
VAT registration no: 991742191

© Copyright Holland Brown Architects 2017 Website by Maraid Design